Jégre lépni tilos!

  2015. január 10.   Druckversion

A szabad vízen tartózkodást a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet, "A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól" tartalmazza. Ugyanezen jogszabály 5-6. §-ai vonatkoznak a jégen tartózkodásra:

5. § (1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
(2) A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.
(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
c) kikötők és veszteglőhelyek területén;
d) folyóvizeken.
(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott feltételek és tilalmak nem vonatkoznak a folyókon kialakult jégtorlaszok megbontását - jégkár megelőzése vagy elhárítása céljából - végző szakszemélyzet tevékenységére.
6. § (1) Aki jégen jégkitermelést folytat, vagy a halak oxigén ellátását biztosító, 1 négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.
(2) Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.
(3) Jégkitermelés vagy más jégen történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni és mentő eszközöket biztosítani.

A nagyközönségre az 5. §. vonatkozik. A Velencei-tó 2014. december 31-én körbe lett táblázva, amely 2 féle táblából áll. Az egyik konkrétan tiltja a jégre lépést, a másikon figyelemfelhívás szerepel a jég veszélyességére vonatkozóan.

A tiltásnál a fenti BM rendelet 5.§. (1) bek. értelmében a Rendőrség feladata egyértelmű, az ott tartózkodókat távozásra szólítja fel. Ugyanezen bekezdés "c" pontjában vannak a kikötők és veszteglőhelyek, illetve a táblával tiltott helyek esetében, amelyek szintén tiltottak a jégre lépők számára. A tiltás ellenére jégen tartózkodókat a rendőr figyelmeztetheti, bírságolhatja (5-50.000,- Ft), valamint feljelentheti.

A kitáblázott veszélyre való figyelemfelhívásnál a Rendőrség a jégen tartózkodók figyelmét felhívja a szabályok betartására, illetve szükség esetén tanácsokat ad a beszakadások esetén teendőkre. Például:

  • lehetőség szerint egyedül ne korcsolyázzunk;
  • főleg a kijelölt pályákat használjuk, ahol többen vannak, valamint felügyelet is van;
  • mobiltelefon legyen nálunk;
  • beszakadáskor ne essünk pánikba, hanem az arra haladóktól kérjünk segítséget, ha távolabb van csak másik ember, kiabáljunk;
  • próbáljunk meg a fagyos vízből – akár a jégre felfekvéssel, vagy a jeget magunk előtt addig törve amíg az nem kellő vastagságú ahhoz, hogy arra ráfeküdjünk – minél hamarabb kijutni, mert az emberi szervezet 1-2 perc után elkezd kihűlni, az erőnk elhagy;
  • ha van lehetőségünk vigyünk magunkkal kötelet;
  • hívjunk segítséget.

Az éjszaka és a korlátozott látási viszonyok fogalmát az 57/2011. (XI.22.) NFM. rendelet, a víziközlekedés rendjéről (hajózási szabályzat ) határozza meg (I. rész, 1. fejezet, 1.01 cikk, "d" pont, 6,7 és 10.fordulata:
Éjszaka: a napnyugta és a napkelte közötti időszak;
Nappal: a napkelte és a napnyugta közötti időszak;
A korlátozott látási viszonyok: köd, homály, hóesés, zápor vagy egyéb ok által korlátozott láthatóság
(pl: nagy füst, ami nádvágók környezetében várható).

A lékhalászat a Velencei-tavon nem jellemző, a lékhorgászat inkább. Ezek megjelölésének ellenőrzése nehezebb feladat, és általában a tó belsőbb területeire jellemző.

Jelenleg a tó jege nem kellő szilárdságú. Általában nem kellő szilárdságú pl.: melegvizű befolyásoknál (Velence Spa és Agárdi csónakkikötőnél ahol a termálvizek befolynak); nádasok mellett; tó közepénél ahol a madarak kifürdik.

Jégvastagság miatt a www.kdtvizig.hu oldalát, vagy a kijelölt jégpályákat üzemeltetők oldalait érdemes látogatni.

Baj esetén a 112. segélyhívót, vagy a Gárdonyi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály, Víziközlekedési Alosztályának 06-20-9281529 mobilszámát tárcsázzák, ahol munkatársaink 08.00-20.00 óráig készenléti ill. normál szolgálatot látnak el egy, a jégből mentésre is alkalmas felszereléseket tartalmazó szolgálati gépkocsival.

Kérjük, ne feledjék, hogy a Rendőrség jelenléte nem helyettesíti a felelősségteljes magatartást!

Vigyázzanak Önmagukra és Egymásra, hogy a tél, a sportolás valóban örömöt jelentsen!

2014. január 9.

Gárdonyi Rendőrkapitányság

Aktuelle Wetterlage

23 °C

Wassertemperatur: 21°C
1,76 km/h NW Wind
Luftfeuchte: 40%

Kulturkalender

MO DI MI DO FR SA SO
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Allgemeininteressantes

A Velencei-tó Kapuja és a Velence Korzó kamerákkal megfigyelt terület. Ezen felül - időszakosan - rendőri jelenlét is segíti munkánkat.
Ennek köszönhetően sikerült eredményesen közreműködni a rendkívüli események elhárításában, a bűncselekmények gyors és eredményes felderítésében.